White Colony

2011 Obihiro Hokkaido

DATA
所在地  北海道帯広市
用途   住居
構造規模 RC造地下1階地上3階建
敷地面積 627.40㎡
建築面積 207.35㎡
延床面積 397.53㎡
写真   酒井広司

 
Location: Obihiro,Hokkaido,Japan
Type: Residence
Scale structures:RC construction 3F 1B
Site area:627.40sqm
Building area:207.35sqm
Area: 397.53 sqm

Photographs:Koji Sakai

COM
 敷地は幹線道路から中道を少し入った閑静な住宅地の中にある。周辺には住宅の他、木賃アパートや事務所、店舗等がやや疎な密度で雑多に建っている。 住宅として、また周辺の建物と比してヴォリュームの大きなこの建物を周辺のコンテクストに馴染ませる事を思慮した。
 外壁面には多くの窓や突起が付けられている。それらは周辺建物の調査から拾い出された窓のサイズから決められている。 大きなヴォリュームが小さな窓や突起によってカモフラージュし、周辺環境が持つスケールに溶け込む事を考えた。


 The site is located in a quiet residential area, which is off a highway along a medium size road. In addition to houses, wooden rented apartments, offices, and shops are mixed in somewhat sparsely among the neighborhood. This building has a rather large volume for a house, and is also larger than the neighboring buildings. Therefore, we intended to fit the building into the surrounding context.
 Many windows and projections are made on the exterior walls. The sizes of these were decided based on the window sizes that were found from a survey of the surrounding buildings. We intended to camouflage the large volume with small windows and projections, and fit it into the scale of the surrounding environment.