House-K

2012 Sapporo Hokkaido

DATA
所在地  北海道札幌市
用途   住居
構造規模 鉄骨造3階建て
敷地面積 201.43㎡
建築面積 119.92㎡
延床面積 198.36㎡
写真   酒井広司

 
Location: Sapporo, Hokkaido, Japan
Type: Residence
Scale structures:Steel frame 3floor
Site area:201.43sqm
Building area:119.92sqm
Area: 198.36 sqm

Photographs:Koji Sakai

COM
 札幌市の平均的な住宅地に建てられた夫婦と小学生2人の4人家族と祖母が住む2世帯住宅である。 断面構成は1階が祖母、2〜3階が4人家族のスペースとなっており、玄関部分のみが共有でその他はそれぞれ自立をして生活ができる様になっている。
 通行人や周辺からプライバシーを守ることと十分な採光の確保という相反する要望を解決するために2つの中庭が設けられている。 1階では別棟のガレージを南側の道路面に建て、住宅棟を北側に寄せ中庭を設けた。 ここではプライバシーを守り採光を確保する他、祖母の趣味である家庭菜園として利用されている。 2階の食堂の東側には壁に囲まれた庭を設けた。ここでは屋内的用途の延長スペースとして周囲を気にする事なく小さなパーティー等に利用される。

 ENG
 This two-household home for a couple with two elementary school kids and their grandmother is built in a typical residential area in Sapporo-city, Hokkaido prefecture. The first floor is for the grandmother, the second and third floors are for the family of four, and they share the entrance. This floor composition allows each family to live independently.
 Two courtyards are made to fulfill the contradicting requirements of ensuring privacy from passersby and the surroundings, and of providing abundant daylight. For the first floor, the garage is built separately on the south side that faces the road. The house is built on the north side, and a courtyard in-between. In addition to ensuring privacy and providing daylight, this yard is used as a kitchen garden for the grandmother. A yard surrounded by walls is created on the east side of the dining room on the second floor. This yard is used for small parties as an extension of the indoor space without being conscious of the surroundings.